ایروپرس
آموزش قدم‌به‌قدم، چطور با ایروپرس یک اسپرسوی بی‌نقص درست کنیم؟

وقتشه یه اسپرسوی عالی و حرفه‌ای با ایروپرس درست کنی! این دستگاه کوچیک و جذاب کلی روش متنوع برای دم‌آوری قهوه داره که هر کدوم طعم و تجربه‌ای منحصربه‌فرد ارائه می‌ده.

دنیای آیروپرس پر از انتخاب‌های جذابه. اگه هنوز مطمئن نیستی چطور با روش استاندارد یه فنجون قهوه درست کنی یا می‌خوای مطمئن بشی که داری درست انجامش میدی، این مقاله در وب سایت قهوه صد برات عالیه. قدم‌به‌قدم باهات همراهیم تا دستور استاندارد رو یاد بگیری و یه فنجون قهوه بی‌نقص درست کنی.

برای استفاده از آیروپرس روش‌های مختلفی وجود داره

روشی که امروز برای دستورالعمل‌ها بررسی می‌کنیم به عنوان روش استاندارد دم‌آوری ایروپرس شناخته میشه. اما با افزایش محبوبیت آیروپرس، دستورالعمل‌های پیشرفته‌تری هم به وجود اومدن. در واقع، یکی از روش‌های محبوب دیگه برای دم‌آوری ایروپرس، تکنیکی به نام “روش وارونه” هست. ولی با ایروپرس می‌تونی اسپرسو و حتی کلد برو هم درست کنی. با این حال، به طور کلی روش استاندارد برای درست کردن قهوه مشکی خالص و خوشمزه طراحی شده.

قبل از اینکه وارد جزئیات این تکنیک بشیم، یه خلاصه کوتاه داریم تا بهت کمک کنه دستورالعمل‌های مرحله به مرحله ما رو راحت‌تر دنبال کنی:

اول، ایروپرس رو بردار و یک فیلتر داخل درپوش بذار و اون رو محکم ببند. بعد، لوله سیلندری رو روی ماگت قرار بده، قهوه رو دم کن و در نهایت، محصول آماده رو توی فنجونت فشار بده. همین! به نظر ساده میاد، درسته؟ حتی لئوناردو گونسالوس، قهرمان ایروپرس برزیل ۲۰۱۷ هم این رو تایید می‌کنه.

ایروپرس برای همه قابل استفاده‌ست؛ یه روش دم‌آوری برای همه‌ست. اما هرچی بیشتر باهاش کار کنی، قهوه‌ای که توی فنجونت می‌ریزه بهتر و خوش‌طعم‌تر میشه.

دستورالعمل‌های پایه در ادامه، راهنمای گام‌به‌گام ما برای درست کردن یک فنجون قهوه عالی آورده شده.

چیزهایی که نیاز داری:

  • آب داغ (درست قبل از جوش: ۱۷۵-۲۰۵ درجه فارنهایت)
  • دانه‌های قهوه (ترجیحاً تک‌خاستگاه)
  • آسیاب قهوه (دستی یا برقی)
  • تایمر
  • یک ماگ
  • پیمانه آیروپرس (یا یک قاشق غذاخوری)
  • پدل ایروپرس یا قاشق
  • فیلترهای کاغذی یا فلزی ایروپرس

در یک نگاه

زمان دم‌آوری: ۲ دقیقه

مقدار خروجی: ۱ فنجان

مرحله 1: اندازه‌گیری و آسیاب کردن قهوه

دستورالعمل‌های آیروپرس

حدود 16-17 گرم دانه قهوه با استفاده از ترازو قهوه‌ات اندازه‌گیری کن. اگر ترازو نداری، می‌تونی ۲.۵ قاشق غذاخوری یا یک پیمانه پر (یک پیمانه کامل تقریباً 16 گرم میشه) استفاده کنی.

دانه‌های قهوه‌ات رو تا حدی آسیاب کن که به صورت متوسط-ریز باشند. (برای دم‌آوری قهوه با ایروپرس، دانه قهوه باکیفیت از فروشگاه قهوه صد انتخاب کن.) وقتی آسیاب کردن رو تموم کردی، باید قوامی مشابه نمک سفره داشته باشن؛ همون اندازه‌ای که برای دم‌آوری قهوه با دستگاه قهوه‌ساز قطره‌ای استفاده می‌کنی.

دستورالعمل‌های آیروپرس

به دنبال آسیاب متوسط-ریز باش.

اگر از یک الک قهوه مثل Kruve استفاده می‌کنی، ذرات خیلی ریز و خیلی درشت رو دور بریز و فقط ذراتی که بین این دو اندازه هستن رو نگه دار.

مرحله 2: پیش‌گرم کردن، شستشو و آماده‌سازی آیروپرس

فیلتر رو داخل درپوش بذار و از آب جوش برای شستن فیلتر و مرطوب کردن ایروپرس استفاده کن.

دستورالعمل‌های آیروپرس

اگه از فیلترهای کاغذی استفاده می‌کنی، وسوسه نشو که این مرحله رو رد کنی. شستن فیلتر باعث میشه بوی کاغذ، طعم و گرد و غبار باقی‌مونده از بین بره، که روی کیفیت کلی دم‌آوری تأثیر می‌ذاره و کمک می‌کنه فیلتر به درپوش بچسبه.

این کار همچنین باعث پیش‌گرم شدن بدنه و ماگ قهوه‌ات میشه و به قهوه دم‌شده کمک می‌کنه دمای خودش رو برای مدت طولانی‌تری حفظ کنه. فقط یادت نره قبل از دم‌آوری، آب رو دور بریزی.

مرحله 3: آب رو گرم کن

آب رو جوش بیار و هدف داشته باشی که دما بین ۱۷۵°F تا ۲۰۵°F روی دماسنج تو بخونه. می‌تونی از وسط این محدوده شروع کنی و دما رو بسته به طعم دم‌آوری خودت تنظیم کنی.

کیفیت و دمای آب برای دم‌آوری قهوه عالی بسیار مهمه. در نهایت، قهوه ۹۸٪ آب هست.

بیشتر بخوانید: آیا هرروز قهوه بخورم؟ روزانه چند شات مناسب است؟

اگه دماسنج نداری، فقط آب رو تا جوشیدن گرم کن و بذار حدود ۳۰ ثانیه خنک بشه. این کار باید دمای آب رو به محدوده مورد نظر برسونه (البته بسته به شرایط آب و هوایی‌ت).

مرحله 4: قهوه آسیاب‌شده رو اضافه کن
با اطمینان از اینکه محفظه دم‌آوری ایروپرس به‌طور محکم روی ماگ قرار گرفته، قهوه آسیاب‌شده رو اضافه کن.

محفظه رو کمی تکون بده تا قهوه‌ها یکسان بشن (که این کار از ایجاد کانالینگ جلوگیری می‌کنه). حالا آب داغ رو آماده کن و برای ریختن شروع کن.

مرحله 5: آب رو اضافه کن

آب داغ رو طوری اضافه کن که هدف این باشه که محفظه رو در عرض ۱۰ ثانیه پر کنی. محفظه رو حین ریختن بچرخون تا قهوه‌ها به‌طور یکنواخت مرطوب بشن.

اگر از ترازو استفاده می‌کنی: هدف این باشه که ۲۲۰ گرم آب بریزی. اگر از روش کابوی استفاده می‌کنی، آب رو تا یا بالاتر از شماره ۴ روی محفظه آیروپرس بریز.

مرحله 6: هم بزن، درپوش بذار و صبر کن

دستورالعمل‌های آیروپرس

یک هم‌زدن سریع به مخلوط قهوه بده.

از پدل آیروپرس (یا اگر ندارید، از یک قاشق استفاده کنید) برای هم زدن مخلوط قهوه استفاده کن. حالا پیستون ایروپرس رو بردار و با زاویه کمی وارد محفظه کن. بعد، اون رو صاف کن و کمی بالا بکش تا یک خلاء ایجاد بشه. این کار باعث میشه که قهوه از فیلتر چکه نکنه.

دستورالعمل‌های آیروپرس

پیستون ایروپرس رو وارد محفظه کن، سپس آن را صاف کرده و کمی بیرون بکش تا یک مهر و موم خلاء ایجاد بشه.

تایمر خود را تنظیم کن و به مدت ۱ دقیقه صبر کن.

نکته حرفه‌ای: برای بهترین نتیجه، سریع هم بزن. از زمانی که آب رو اضافه می‌کنی تا زمانی که شروع به فشار دادن می‌کنی، نباید بیشتر از ده ثانیه طول بکشه.

مرحله 7: هم بزن، فشار بده و زمان‌بندی کن

طبق دستورالعمل‌های آیروپرس مهر و موم فشار رو بردار و دوباره یک هم‌زدن به همه چیز بده. پیستون رو دوباره وارد محفظه کن و به آرامی شروع به فشار دادن کن. هدف اینه که پیستون رو در طول ۱ دقیقه به طور کامل پایین ببری.

دستورالعمل‌های آیروپرس

هدف اینه که فشار رو در مدت ۱ دقیقه انجام بدی.

باید فشار خوبی احساس کنی. اگر اینطور نیست و پیستون خیلی راحت پایین میره، به این معنیه که دانه‌های قهوه‌ت خیلی درشت آسیاب شده. اما اگر خیلی سخت فشار میاد، یعنی دانه‌ها خیلی ریز آسیاب شدن. وقتی قهوه دم کشید و دیگه آبی در ایروپرس باقی نموند، صدای فش فش رو خواهی شنید که نشون می‌ده قهوه آماده‌ست.

نکته: به استفاده از لوازم جانبی ایروپرس علاقه‌مندی؟ می‌تونی از سایت ما تهیه کنی، کلیک کن

مرحله 8: طعم قهوه رو بچش و به دلخواه رقیق کن.

اگر احساس کردی که نیاز به رقیق‌تر شدن داره، آب بیشتری اضافه کن. باید بدونی که ایروپرس یک فنجان قهوه با طعم نسبتاً قوی تولید می‌کنه.

مرحله 9: تمیز کردن

بهترین روش برای تمیز کردن ایروپرس اینه که درپوش رو باز کنی و پیستون رو فشار بدی تا هم فیلتر و هم دانه‌های قهوه خارج بشن. هر چی بیشتر فشار بدی، لذت‌بخش‌تر خواهد بود. اگر قصد داری یک فنجان دیگه دم کنی، ایروپرس قبلاً پیش‌گرم شده و آماده‌ست.

دستورالعمل‌های آیروپرس

منابع:

  1. Perfect Daily Grind
    https://www.perfectdailygrind.com
  2. Sprudge
    https://sprudge.com
  3. Home Grounds
    https://www.homegrounds.co
  4. Barista Hustle
    https://www.baristahustle.com
  5. CoffeeGeek
    https://www.coffeegeek.com

اشتراک گذاری