۶ نکتهی مهم برای خرید پودر قهوه باکیفیت و نحوهی نگهداری از آن
اگرچه استفاده از دانههای تازه برای دم کردن و تهیهی یک فنجان قهوهی صبحگاهی میتواند بسیار دلچسب باشد، اما هیچکس نمیتواند خرید پودر قهوه و استفادهی سریع از آن برای رفع نیاز به کافئین را نادیده بگیرد. در همین راستا قبلا در مورد نحوهی انتخاب دانههای قهوهی تازه و باکیفیت صحبت کردهایم اما این بار قصد داریم تا شما را با روند انتخاب و خرید بهترین پودر قهوه آشنا کنیم و علاوه بر آشنایی شما با بهترین برندهای بازار نکات ظریفی را به منظور انتخاب یک بسته قهوهی باکیفیت بازگو کنیم.
قهوه فوری چگونه درست میشود؟
پودر قهوه یا قهوهی فوری از عصاره قهوهی دهیدراته به دست میآید. این فرآیند شامل دم کردن قهوه معمولی و به دنبال آن چند مرحلهی اضافی برای تهیهی آن است. در ابتدا دانههای قهوه بو داده، آسیاب و دم میشوند تا عصارهی قهوه تولید شود. سپس، به منظور تهیهی قهوه فوری، باید آب را از این عصاره خارج کرد.
همانطور که احتمالا تجربه دارید این قهوهی دهیدراته محلول در آب است. دو روش برای خشک کردن این عصاره وجود دارد که شامل خشک کردن پاششی و خشک کردن انجمادی میشود. فرآیند خشک کردن پاششی به این شکل است که طی آن، عصارهی قهوه به یک جریان هوای گرم در بالای یک برج استوانهای بلند اسپری میشود. سپس قطرات قهوه در این برج، رطوبت خود را از دست میدهند و زمانیکه به پایین استوانه میرسند تبدیل به جامدی حلال در آب میشوند. از طرف دیگر، خشک کردن انجمادی مستلزم انجماد عصاره قبل از برش و خشک کردن آن در خلاء است. در این روش عصارهی قهوه در دمای منفی ۴۰ درجه سانتیگراد منجمد و پس از برش تبدیل به تکههای جامد و حلال در آب میشوند. سپس این مادهی غذایی را در دمای پایین و تحت خلاء خشک میکنند که در نتیجه تبدیل به قهوه فوری آماده مصرف میشود.
به طور کلی قهوه فوری محصولی است که به سرعت در آب حل میشود، بنابراین انتخاب مناسبی برای صبحهای شلوغ یا هنگام کمپینگ است. با خرید قهوهی فوری نیازی به دستگاه قهوهساز یا فرنچ پرس ندارید. چرا که تنها کافیست آن را به آب داغ اضافه کنید و همراه با افزودنیهای دلخواه مانند شیر، شکر، عصاره وانیل و غیره میل کنید.
تفاوت قهوه فوری و پودر قهوه در چیست؟
در حالت کلی باید بدانید که پودر قهوه از آسیاب کردن دانههای رست شدهی تهیه میشود و برای تهیه قهوهی مدنظر یا عصاره قهوه دم شوند. این در حالی است که پودر قهوه فوری مادهای محلول در آب است و میتواند برای شما یک فنجان قهوهی سریع را فراهم آورد بدون اینکه نیاز باشد زمانی را با دستگاههای لازم برای دم آوری آن به کار ببرید. البته بیپرده بگوییم قهوه فوری هیچگاه نمیتواند طعم لطیفی را که عاشقان واقعی قهوه از آن لذت میبرند، تولید کند. درواقع فرآیند تولید محصولات فوری میتواند طعم و سطح کافئین را حتی اگر از دانه های مرغوب استفاده شده باشد، کاهش دهد.
قهوه فوری هیچگاه نمیتواند طعم لطیفی را که عاشقان واقعی قهوه از آن لذت میبرند، تولید کند. درواقع فرآیند تولید محصولات فوری میتواند طعم و سطح کافئین را حتی اگر از دانههای مرغوب استفاده شده باشد، کاهش دهد.
پودر اسپرسو چیست و چه مزیتی نسبت به خرید پودر قهوه دارد؟
پودر اسپرسو همان پودر قهوهای است که از دانههای رست تیره و ریز برای ایجاد طعمی قویتر و مناسب برای دستگاه اسپرسوساز استفاده کرده است. به طور کلی در زمان خرید قهوه اسپرسویی سطح بالا معمولا با دانههای عربیکا مواجه میشوید. بنابراین، این نوع محصول غلیظتر از قهوه فوری یا پودرهای قهوهی معمولی است. لازم به ذکر است که سطح کافئین پودر اسپرسو هم از سایر رقبا بالاتر است. از طرفی اگر به سراغ خرید پودر قهوه در بازار بروید خواهید دید که این مادهی غذایی معمولا از دانههای روبوستا یا ترکیبی از دانههای مختلف تهیه میشود.
نکات مهمی که باید در هنگام خرید پودر قهوه در نظر گرفت
بسیاری از مردم شکایت دارند که پودر قهوهای که تهیه کردهاند قهوه را با آن طعم و حسی که دوست دارند، به آنها نمیدهد. در همین راستا پاسخ این است که ممکن است این دسته از محصولات نتوانند غنای یک فنجان قهوهی دم شده با دانههای تازه رست شده را به شما هدیه کنند. اما اگر یکسری نکات خرید را را در نظر داشته باشید، میتوانید از خرید پودر قهوه راضی باشید.
۱. بررسی نوع دانههای مورد استفاده در پودر قهوه
هنگام خرید پودر قهوه، بهتر است حتما پشت جلد کالا را مطالعه کنید تا بدانید که از چه دانههایی در تهیهی آن استفاده شده است. اکثر برندها از دانههای روبوستا برای تهیه پودر قهوه استفاده میکنند، هر چند که در محصولات باکیفیتتر استفاده از دانههای عربیکا به چشم میخورد. به طور کلی پودر قهوهی روبستا طعم کمی تلخ به نوشیدنی میدهد. با این حال، ارزانتر و پیدا کردن آن هم به مراتب آسانتر است. برخی از مارکهای پودر قهوه نیز روبوستا را با دانههای دیگر مانند عربیکا مخلوط میکنند تا طعم تلخ آن را کاهش دهند. همچنین ممکن است در بازار انواع پودر قهوه با عیار بالا از دانههای عربیکا با طعم ملایمتری را هم پیدا کنید.
۲. بررسی رُست دانهها پیش از آسیاب
دانههای قهوهی خام ابتدا باید قبل از دم کردن آنها رست شوند. به طور معمول، دانهها در سه سطح روشن، متوسط و تیره رست میشوند. طبیعتا هرچه سطح رست دانههای قهوه بالاتر باشد، طعم اسیدی آن کمتر خواهد بود. دانههای کمتر رست شده رنگ کم رنگی دارند، اسیدیتر هستند و میتوان بدون افزودن شکر یا شیر از آن لذت برد. دانههایی با رست متوسط طعم متعادلتری را ارائه میدهد، در حالی که رست تیره رنگ، طعمی غنی و تا حدودی سوخته دارد.
بیشتر بخوانید: روشهای دمآوری قهوه | مثل یک باریستای حرفه ای
۳. اهمیت سطح آسیاب دانهها در خرید پورد قهوه
سطح آسیاب دانهها هم از جمله دیگر فاکتورهای مهم در خرید پودر قهوه باکیفیت به شمار میرود. سطح آسیاب دانهها میتواند بسیار درشت، درشت، متوسط، ریز، یا فوق ریز باشد. در حالت کلی نوع آسیاب قهوه وابستگی شدیدی به دستگاه دمآوری آن دارد. در انواع درشت، دانهها به آرامی خرد میشوند و به دلیل تکههای بزرگتر دانههای قهوه، پودر حالتی ناهموار و خشن دارد، در حالی که در انواع پودر ریز آسیاب شده، محصول نهایی صافتر و پودریتر است. عصارههای تهیه شده از دانههای قهوه درشتتر، تلخی کمتری دارد و در نهایت طعم نرمتری را ارائه میکنند. از طرف دیگر، اگر دوست دارید قهوهای قویای را تهیه کنید، به سراغ گزینههایی با سطح آسیاب ریز بروید.
عصارههای تهیه شده از دانههای درشتتر، تلخی کمتری دارند، از طرف دیگر، اگر دوست دارید قهوهای قویای را تهیه کنید، به سراغ گزینههایی با سطح آسیاب ریز بروید.
۴. به طعمدار بودن یا نبودن قهوه توجه کنید
برخی از انواع پودرهای قهوه در بازار فقط و فقط از دانههای قهوه خالص و بدون افزودنی به دست میآیند. واضح است که چنین پودرهایی قهوهای خالص با طعمی غنی هستند. با این حال، اگر از نوشیدنیهای طعمدار یا شیرین لذت میبرید، گزینههایی حاوی شیر، خامههای غیر لبنی و غیره هم در بازار وجود دارند. برخی از برندها پودر قهوه را با مواد طعمدهندهای مانند شکلات، وانیل یا حتی ادویهها تولید میکنند. برخی دیگر ممکن است حاوی شکر یا سایر شیرین کنندههای بدون قند باشند.
۵. محتوای کافئین محصول را در نظر داشته باشید
محتوای کافئین در ۱ قاشق چایخوری پودر قهوه، حدودا ۳۰ تا ۹۰ میلیگرم است، در حالی که این مقدار در ۱ قاشق غذاخوری قهوه فوری ۷۰ تا ۱۴۰ میلیگرم است. بنابراین قهوه فوری حاوی مقدار کمتری کافئین نسبت به پودر قهوه معمولی است.
سطح کافئین در پودرهای قهوه بیشتر از قهوه فوریهای معمولی است، اگرچه میتوانید انواع پودر قهوهی بدون کافئین را هم در بازار پیدا کنید. به منظور درک میزان کافئین موجود در انواع این محصولات، یک قاشق غذاخوری از هر یک از این محصولات را در نظر بگیرید. جالب است بدانید که محتوای کافئین در ۱ قاشق چایخوری پودر قهوه، حدودا ۳۰ تا ۹۰ میلیگرم است، در حالی که این مقدار در ۱ قاشق غذاخوری قهوه فوری ۷۰ تا ۱۴۰ میلیگرم است. بنابراین برای تهیهی یک فنجان قهوهی قدرتمند گزینهای آماده شدن از دانههای روبوستا و سطح آسیاب ریز را تهیه کنید. سطح رست به طور قابل توجهی بر سطح کافئین تأثیر نمیگذارد، هر چند که رستهای تیرهتر کافئین کمتری دارند.
۶. اهمیت رنگ، عطر، وزن و بافت پودر در زمان خرید
مهم است که در زمان انتخاب پودر قهوه یک بررسی کیفی انجام دهید و رنگ، عطر، وزن و بافت پودر را مطابق با استانداردهای جهانی برانداز کنید. در حالت کلی قهوهای خالص و بدون افزودنی، باید عطری غنی و بدون بوی اسیدیته یا تند داشته باشد. همچنین باید سبک باشد و رنگ و بافتی تیره داشته باشد. در همین راستا اگر متوجه شدید که رنگ پودر قهوه خیلی روشن یا ناسازگار است، احتمالاً گزینهی انتخابی دارای ناخالصیهایی مانند آرد ذرت یا کنجاله سویا است. همچنین باید محصول انتخابی را از نقطه نظر وجود یا عدم وجود تودههای پودری بررسی کنید، چرا که چنین گلولههایی میتواند نشاندهنده حفظ رطوبت، ذخیرهسازی ضعیف یا کهنگی مادهی غذایی باشد.
چه زمانی پودر قهوه بخرم؟
هر چقدر هم که زندگی شما با نوشیدن قهوه گره خورده باشد باید درنظر داشته باشید که بهترین کار در خرید پودر قهوه این است که آن را به صورت یکجا خریداری نکنید. درواقع ایدئالترین حالت این است که قهوهی انتخابی خود را به صورت هفتگی سفارش دهید و به سرعت از آن استفاده کنید. چنین رویهای یک دورهی عالی برای نگهداری از پودر قهوه در خانه است. تنها چیزی که شما نیاز دارید کمی برنامهریزی برای اطمینان از بهترین طعم و ذخیرهسازی بدون دردسر پودر است. برای این کار لازم است در ابتدا میزان قهوهای که در هفته مینوشید را مشخص کنید. به عنوان نمونه اگر دو فنجان قهوه در روز را ترجیح میدهید، باید هر هفته حدودا ۱۲۵ گرم پودر قهوه خریداری کنید.
بهترین کار در خرید پودر قهوه این است که آن را به صورت یکجا خریداری نکنید. درواقع ایدئالترین حالت این است که قهوهی انتخابی خود را به صورت هفتگی سفارش دهید و به سرعت از آن استفاده کنید.
نحوهی نگهداری صحیح از پودر قهوه
اگر بخواهیم روش نگهداری درست قهوه را بررسی کنیم باید بگوییم که بهترین نحوهی نگهداری از این مادهی غذایی انرژیبخش، قرار دادن آن در یک ظرف، در مکانی خشک و هوایی بدون رطوبت است. وقتی در منزل قهوه مورد علاقه خود را نگهداری میکنید سعی کنید که آن را از ۴ عامل مهم هوا، رطوبت، گرما و نور دور نگه دارید.
- با در نظر گرفتن موضوع بالا میتوان گفت کابینتهای آشپزخانه که خشک، خنک و تاریک هستند محل مناسبی برای ذخیرهسازی پودر قهوهاند. یخچال و فریز اصلا مکان مناسبی برای نگهداری از قهوه به هر شکلی نیست. چرا که رطوبت موجود در آنجا ممکن است به بستهبندی قهوه نفوذ کند. همچنین از مکانهای گرم هم برای این کار جدا خودداری کنید. گاهی بخاطر استفاده زیاد از پودر قهوه، برخی از افراد از آن بر روی پیشخوان نگهداری میکنند، این روش در صورتی صحیحی است که حتما از ظروفی که نفوذ هوا به آنها وجود ندارد استفاده کنید.
- بستههای قهوه که درون کارخانه تهیه میشوند هوایی در داخل خود ندارند چرا که کارخانه آن را تخلیه کرده است. با باز کردن بستهبندی پودر قهوه با هوای آزاد در ارتباط قرار میگیرد که این امر باعث از بین رفتن سریع طعم و عطر آن میشود. به همین دلیل توصیه میکنیم
بعد از باز شدن بستهی کالا آن را سریعا در یک ظرف دیگر بریزید. توصیه میشود که از ظروف شیشهای مات، سرامیکی و فلزی برای این کار استفاده کنید. - خرید پودر قهوه یا همان قهوه آسیاب شده به خاطر سطح تماس بالایی که نسبت به دانههای قهوه با هوا دارد، چندان کار حرفهای نیست زیرا با خرید قهوه به شکل پودری، پودر شما سریعتر طعم و عطر خود را از دست میدهد. بنابراین پیشنهاد میشود اگر وقت و تجهیزات لازم برای آسیاب کردن دانههای قهوه را دارید، هر روز خودتان این کار را انجام دهید تا قهوهای باکیفیتتر تحویل بگیرید.
اشتراک گذاری